Prevenció > Fesztiválok

FesztiválokA prevenciós medicina, a betegségek megelőzését előtérbe helyező orvostudomány, egyre inkább előtérbe kerül a világ fejlett országaiban, így hazánkban is növekszik az igény az ilyen jellegű tevékenység végzésére. A MOE SZHB prevenciós programjai éppen ezen igény kielégítésének céljából lettek életre hívva. Az egyesület egyik fő feladatának a lakosság és a civil szféra egészségnevelését, egészségfejlesztését tartja, tevékenységében pótolhatatlan segítséget nyújt az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézete.

Az egyes fesztiválokon végzett tevékenységeinket az alábbi témakörök köré lehet csoportosítani:
a) fogamzásgátlás, abortuszprevenció;
b) káros szenvedélyek hatása, dohányzás, alkoholfogyasztás, kábítószer fogyasztás elleni küzdelem;
c) tumorprevenció, szűrővizsgálatok népszerűsítése;
d) szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése, életmód tanácsadás;
e) korszerű elsősegélynyújtás és újraélesztés.

Az első és talán a legfontosabb, fesztiválokon méltán az egyik legnépszerűbb témakör a fogamzásgátlás és az abortuszprevenció, ahol a témakör iránt érdeklődőknek először egy tesztet kell kitölteniük, mely már önmagában is sok hasznos információt tartalmaz, valamint lehetőséget, kiindulópontot teremt egy kötetlen beszélgetésre, a fiatalok aktuális tudásának feltérképezésére. Célunk minél több hasznos információ átadása, az ismeretek elmélyítése, kibővítése, és az erkölcsi nevelés. Fontosnak tartjuk továbbá az óvszer és a hormon tartalmú tabletták helyes használatának oktatását is, mivel meg szeretnénk óvni a mai fiatalokat a nem kívánt terhesség fizikai, de legfőképpen pszichés-lelki terhétől. A jobb megértést segítik különféle szemléltető eszközeink, mint például az óvszer helyes fölhelyezésének és eltávolításának bemutatására szolgáló makett. A teszt kitöltői egy-egy óvszert kapnak ajándékba.

A második témakör a tumorprevenció. Az érdeklődőket szintén tesztek kitöltésére invitáljuk, melyeket az alábbi témakörök szerint állítottunk össze: csak férfiakban kialakuló daganatok (here, prosztata daganatai), csak nőkben kialakuló daganatféleségek (emlő, méhnyak, petefészek daganatai), férfiakban és nőkben egyaránt kialakuló daganattípusok (vastagbél, végbél, gyomor, nyelőcső, tüdő, szájüreg, ajak stb. daganatai). A tesztkérdések célja egyrészt a fiatalok tudásának felmérése, másrészt információátadás az adott témakörben. Fontosnak tartjuk továbbá a szűrővizsgálatokon való megjelenés népszerűsítését is, mivel a daganatos megbetegedések korai felismerése a kulcs a sikeres terápiához. Éppen ezért igyekszünk eloszlatni minden tévhitet a különféle szűrővizsgálatokkal kapcsolatban, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy mely daganattípussal kapcsolatosan mikor ajánlott első alkalommal megjelenni, és a későbbiekben milyen gyakran kell vizsgálatra járni. A különféle témakörökben szóróanyagokkal és brosúrákkal is rendelkezünk.

A harmadik témakör a káros szenvedélyek. Itt elsősorban a dohányzás negatív hatásaira hívnánk föl a figyelmet, de szó esik az alkoholfogyasztás és a kábítószer-élvezet személyiség romboló aspektusairól, valamint a leszokás alternatíváiról is.

A negyedik témakör a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése. Ez a témakör ad lehetőséget életmódunk sarkalatos pontjainak tárgyalására. Igyekszünk a fiatalokban az egészségük megőrzésére irányuló tudatosságot kialakítani vagy épp elmélyíteni, tanácsokkal, ötletekkel ellátni őket (hisz legértékesebb kincsünk az egészségünk!).

Az ötödik témakör a korszerű elsősegélynyújtás és újraélesztés. Az érdeklődőknek az arra kiképzett szakemberek mutatják be a különféle sebellátási módokat, az újraélesztés helyes technikáját, ami azok számára is fontos ismétlés, akik már rendelkeznek jogosítvánnyal (hisz az elsősegélynyújtás állampolgári kötelesség!).

Tevékenységeink során használt segédeszközök:
- speciális babák az újraélesztés gyakorlásához;
- vérnyomás-, vércukor-, testzsír-, testtömeg mérő;
- színes folyamatábrák, kvízek/kép kvízek;
- szóróanyagok, brosúrák, tájékoztató kiadványok.

Tevékenységeinket négyszemközt vagy kis csoportokban végezzük, ami lehetővé teszi az egyéni problémák megvitatását, a fiatalok őszinte megnyilatkozását, az egészségügyi tanácsadást. A kvízek kitöltői, és a különféle interaktív tevékenységekben résztvevő fiatalok között promóciós termékeket (pl.: fogkrém, óvszer, napfényvédő) osztunk szét. A csoport valamennyi tevékenysége nagy népszerűségnek örvend mindenhol, mivel a fiatalokat leginkább foglalkoztató egészségügyi témaköröket érinti.